canlı destek

Bölümümüzce geliştirilen 2 yeni biber çeşidi “Üretim İzinli Çeşitler” listesine girdi

Bölümümüz araştırmacıları, Prof. Dr. İbrahim DUMAN, Prof. Dr. Eftal DÜZYAMAN, Doç. Dr. M. Kadri BOZOKALFA ve Dr. Tansel KAYGISIZ AŞÇIOĞUL ile  KFC Gıda Tekstil İthalat İhracat Sanayi Yatırım AŞ.’den  Basri KARAORMAN (Ziraat Müh.) ve Tuncay AFACAN (Ziraat Müh.) tarafından Üniversite-Sanayi Ar-Ge projeleri kapsamında yürütülen «Turşuluk Üçburun Biberinin Seleksiyon Yoluyla Islahı» projesi kapsamında geliştirilen 2 farklı üçburun tipi biber çeşidi Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından “Üretim İzinli çeşit” listesine alınmıştır.

KFC Gıda Tekstil İthalat İhracat Sanayi Yatırım AŞ.’nin ihtiyaç duyduğu,

  • Sanayi özellikleri ve Agronomik özellikleri iyileştirilmiş, (verim ve kalite özellikleri üstün), Üçburun tipi (acı) meyve özeliklerini gösteren, çeşitler Ege ve Marmara bölgelerinde yürütülen Makro verim denemelerinde de üreticilerin büyük beğenisini almıştır.

Tescil başvurusu yapılan ve üretim izni alınan çeşitlere Bölümümüz kurucusu olan ve bölümümüze büyük hizmetler sunmuş kendisini rahmetle andığımız hocamız Prof. Dr. Kazım BAYRAKTAR’ın adını yaşatmak adına BAYRAKTAR ismi ile KFC Gıda Tekstil İthalat İhracat Sanayi Yatırım AŞ.’nin BREZZA isimleri verilmiştir.

 

BAYRAKTAR Çeşidi özellikleri:

Üçburun meyve tipi, acı, Ortalama meyve ağırlığı: 9,8 g, Meyve çapı: 23,9 mm, Meyve boyu: 56,10 mm ve ortalama verim değeri 2,5-3,0 ton/da.

 

BREZZA Çeşidi özellikleri:

Üçburun meyve tipi, acı, Ortalama meyve ağırlığı: 11,2 g, Meyve çapı: 23,2 mm, Meyve boyu: 61,9 mm ve ortalama verim değeri 3,5-4,0 ton/da.

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ